dinsdag 27 november 2012

Kan ik nu al inschrijven voor een Gecertificeerde Opleiding?


Vandaag kregen we vele vragen of men zich nu al kan inschrijven voor de volgende Gecertificeerde Opleiding (GO).
Uiteraard hangt dit af van de situatie. Op het Intranet verscheen een bericht dat (zie helemaal onderaan deze tekst).
Doch de data in deze tekst gaan er blijkbaar van uit dat de blokkering van alle inschrijvingen voor GO vanaf eind december 2012 reeds volledig geregeld en in kannen en kruiken is.
Niets is minder waar.

Ten eerste is er momenteel enkel een instructie van H. Bogaert om de inschrijvingen eind 2012 af te sluiten.
Er is nog geen enkele wijziging van de reglementering. Dit vergt eerst onderhandeling in comité B (misschien wordt dit onder druk van de vakbonden bijgestuurd?), advies van de Raad van State (misschien zijn er bedenkingen bij deze contractbreuk?) en pas dan kan er een K.B. komen dat ook nog eens in het Belgisch staatsblad moet verschijnen.
Het zou dus wel eens bijzonder belangrijk kunnen zijn dat iemand die bijv. nog premie heeft tot april 2014, en dus pas in april 2013 kan inschrijven, het inschrijvingsformulier voor zijn volgende GO nu reeds gauw indient bij de SPOC!!
"Ons advies is : blijven inschrijven want tenslotte is er vandaag geen reglement die dat blokkeert", aldus Guido Rasschaert.


We kregen ook vragen van sociaal inspecteurs niv. B die stellen dat de geldigheidsperiode van hun laatste Gecertificeerde Opleiding, volgens Spoetnic, nog loopt tot 31/12/2014.
Maar hierbij stelt zich de kwestie dat deze datum veelal louter het resultaat is van een 'hertelling' van de 8 jaar vanaf de herinschaling op 1/01/2007 (zie art. 63 van het K.B. van 22/11/2006).
Geteld vanaf bijv. 1/09/2003 (voor wie reeds de eerste keer slaagde) eindigt de geldigheid van deze periode van 8 jaar evenwel op 31/08/2011.
N.a.v. de herinschalingen op 1/01/2007 hertellen komt neer op een geldigheidsperiode van de competentiepremie van méér dan 8 jaar, wat juridische onzin is, en vooral een nodeloze vertraging van de loopbaan!

ACOD heeft zich nooit neergelegd bij deze aanvangsdatum van 1/01/2007, maar hebben altijd geargumenteerd dat dit moest vanaf 2003.
Zie ter zake volgende toelichting van ACOD aan onze FOD.

Vorige maand heeft de voorzitter van onze FOD ons uiteindelijk gelijk gegeven en was hij bereid om alles te herberekenen.
Dit zou betekenen dat iedereen vanaf september 2011 diende over te gaan naar een hogere weddeschaal en/of onmiddellijk kon inschrijven voor de volgende competentietest.
ACV heeft zich tegen deze zienswijze verzet, waarom is mij volkomen vreemd, want hierdoor worden heel wat gegadigden benadeeld. In totaal zou het gaan om 90 sociaal inspecteurs-technisch deskundigen.
Bij de RSZ werden de collega's wel op het juiste ogenblik ingeschaald, nochtans beroept men zich op hetzelfde KB
Dit verhaal krijgt nog zijn vervolg.
Gezien de praktijken van H. Bogaert - die dringend alle nieuwe inschrijvingen voor de GO wil blokkeren - is het nu beslist hoog tijd om de puntjes op de i te zetten, en zeker en vast ook in te schrijven om alle rechten te vrijwaren.
Er is immers een kans dat H. Bogaert na heel lang treuzelen (begrotingsmaatregel!) een of ander gebakken lucht-systeem lanceert waarbij bijv. nog 10% recht heeft op een premie (ik schud het percentage uit mijn mouw, en hoop vaneigens dat het veeleer 99% is)

Met kameraadschappelijke groeten
Filip Van Bever
ACOD-afgevaardigde FOD WASO




Dit werd net op intranet gezet (met dank aan Greet Van Meulder voor de info), maar zoals gezegd is er nog geen enkele wijziging in de wetgeving zelf:
"Mogelijke wijzigingen in verband met de gecertificeerde opleidingen
di, 27/11/2012 - 15:43 — Piet VAN ERMEN
Uit het begrotingsconclaaf blijkt dat er een wijziging in verband met de gecertificeerde opleidingen aankomt. Voorlopig heeft OFO nog geen duidelijk zicht op een concrete aanpak, timing en de richting waarin de gecertificeerde opleidingen zullen evolueren.
Het is mogelijk dat alle inschrijvingen binnenkort afgesloten worden. Daarom vraagt OFO om erop toe te zien dat elk personeelslid dat aan de wettelijke voorwaarden voldoet om zich te mogen inschrijven, dit ook doet vóór het einde van dit jaar.
Concreet betekent dit dat alle inschrijvingsformulieren voor gecertificeerde opleidingen ten laatste op 20/12/2012 naar Rudi Castelyns van de Directie van de competentieontwikkeling van de Stafdienst P&O moeten gestuurd worden.
Ter herinnering, je kan je inschrijven voor een gecertificeerde opleiding:
  • 365 dagen voor afloop van de huidige periode van uitbetaling van de competentiepremie. Concreet betekent dit dat de personeelsleden wiens competentiepremie op 31/12/2013 afloopt zich nog kunnen inschrijven voor een nieuwe gecertificeerde opleiding. Indien jouw premie nog loopt NA 1/1/2014 kan je je niet meer vóór 1/1/2013 inschrijven. Je kan deze datum controleren op het besluit dat je destijds van je dossierbeheerder ontving.
  • Indien je niet slaagde voor jouw gecertificeerde opleiding EN je nieuwe inschrijvingsdatum niet na 1/1/2013 valt.
  • Indien je vóór of uiterlijk op 1/1/2012 in dienst bent getreden. Je dient immers 1 jaar anciënniteit te hebben om in te mogen inschrijven.
Ieder personeelslid van het departement dat zich in de wettelijke voorwaarden om in te schrijven bevindt, is ondertussen via e-mail door Rudi Castelyns van de Directie van de competentieontwikkeling van de Stafdienst P&O uitgenodigd dit te doen.
Je kan Rudi Castelyns telefonisch (02/233 42 46) of via e-mail contacteren indien je niet zeker bent dat je ingeschreven bent voor een gecertificeerde opleiding en dus op de wachtlijst staat of indien je denkt dat je het recht hebt om je in te schrijven, maar geen uitnodiging hiervoor ontving.
Van zodra er meer concrete informatie hierover beschikbaar is, zal deze via het intranet gecommuniceerd worden."



Geen opmerkingen:

Een reactie posten