zaterdag 26 september 2015

NATIONALE MANIFESTATIE OP 7 OKTOBER TE BRUSSEL

Pik de leugens niet

Het is tijd voor mobilisatie voor de NATIONALE MANIFESTATIE IN GEMEENSCHAPPELIJK VAKBONDSFRONT OP WOENSDAG 7 OKTOBER TE BRUSSEL.
Tijd voor verzet. Voor de vakantiemaanden hebben we al gezegd dat we moeten blijven van ons afbijten. We maken ons op voor een protestdag op 7 oktober, met het gemeenschappelijk vakbondsfront. We moeten massaal op die afspraak zijn. Meer dan ooit.


We weten waarom. Onze lonen werden geblokkeerd en een indexsprong geeft een harde knauw in ons inkomen. Onze sociale bescherming wordt afgebroken. Er wordt gesnoeid in alle gemeenschappelijke diensten en voorzieningen, in cultuur, openbaar vervoer, onderwijs, geneeskundige zorgen.

Deze rechtse regering voert een meedogenloze neoliberale koers. Zij staat ten dienste van de grote vermogens, de patroons, de aandeelhouders, de beursspeculanten. Zij maakt de rijken rijker en de gewone burgers armer. Zij duwt de meest kwetsbaren helemaal in de miserie, de werkzoekenden, de heel kleine verdieners, de mensen met een zwakke gezondheid.
En zij doet dat met leugens.

Deze regering sust en zalft met de belofte de lage inkomens wat op te trekken. Maar ze haalt eerst een veelvoud van die verhoging uit de zakken van de mensen. En dus is de maatregel een leugen, een heel doorzichtige trouwens.
Deze regering zet een hoge borst op over dalende werkloosheid. Maar ze verzwijgt dat ze de uitkering van vele duizenden jongeren afpakt en nog eens een paar duizend mensen met een wankel werkje in de onzekere uitzendsector duwt. Ook dat is een leugenachtige voorstelling van de zaken.

De flagrantste leugen is nog de zogenaamde taxshift. De regering verhoogt alle denkbare facturen, stopt de ondernemingswereld enkele miljarden toe zonder enige tegenprestatie te vragen, en laat het heel grote geld volledig ongemoeid. En ze noemt dat een billijke herverdeling van de lasten. Ze liegt.

Vooral de verhoging van de btw op elektriciteit van 6 naar 21 procent is genadeloos hard. We hebben met onze vakbond jaren gevochten om de btw op die elementaire basisvoorziening naar beneden te halen. Ook dat wordt nu bij het schroot gezet. En niet zonder fierheid verkondigen regeringsleden dan dat ze wel sociaal blijven, want de verhoging zal meetellen in de stijging van de prijzenindex. Wablief? Er is een indexsprong die de werknemers een weekloon per jaar kost, maar we moeten de regering wel dankbaar zijn omdat er geen tweede indexsprong komt, want die zou er geweest zijn met een btw-stijging buiten de index. Kun je het leugenachtiger bedenken?

Pik die leugens niet! Accepteer de meedogenloze besparingen van deze regering niet. Eis een rechtvaardig en sociaal beleid. Eis een eerlijk belastingstelsel dat de rijkdom herverdeelt, met een correcte bijdrage van de grote vermogens. Doe mee aan de grote actiedag van 7 oktober. Kom mee betogen in Brussel. Massaal.

Paul Lootens, ABVV

Geen opmerkingen:

Een reactie posten