donderdag 29 november 2012

Geen kerstfeest dit jaar...

Voor wie in de buitendiensten het intranet niet volgt...
Zie hier het wansmakeijke afblazen van de feestelijkheden op onze FOD op 18 december : géén kerstontbijt - géén receptie - géén kerstdiner (waar we zelf een bijdrage in betaalden)...
Allemaal om te besparen voor wat we door ramen en deuren gooien voor banken!

Als we de vele reacties daarop op het intranet lezen, dan is het vrij duidelijk:
Dit kan niet door de beugel!

Hieronder het bericht van ons ACOD-Comité Brussel, dat door ons Federaal Technisch Comité van ACOD op 29/11/2012 unaniem bijgetreden is:


Eindejaarsfeesten op de FOD - Theophiel BUELENS wo, 28/11/2012 - 15:39 -
"Na ‘de dag van het ministerie’ te hebben verloren, gaat nu ook het kerstdiner voor de bijl. Veel mensen hebben al gereageerd op deze beslissing van de directie. Ze hebben gelijk. Heel wat collega’s voelen zich in de kou gezet. Het kerstdiner is een gelegenheid om informele sociale contacten te onderhouden, elkaar beter te leren kennen, de collegialiteit tussen de diensten te bevorderen.

De gewone ambtenaar wordt één keer per jaar in de bloemetjes gezet. Daar wordt nu als eerst de besparingshakbijl in gezet. Als zinnebeeld kan dit tellen.

De afschaffing van het feest betekent een symbolisch startschot voor een rauwe besparingsronde in de openbare diensten.

“Eens te meer zijn we als ambtenaar slachtoffer van een crisis waar we niets mee te maken hebben. Deze crisis zal nu gebruikt worden als voorwendsel om het sociaal overleg te omzeilen. Meer dan ooit zullen we op jullie moeten rekenen.’

Het Comité ACOD Brussel (en nu ook de ganse ACOD WASO)

Hieronder een greep uit de reacties van vele personeelsleden...
vrolijk kerstfeest
Greet VAN MEULDER di, 27/11/2012 - 12:09 –

Na het verlies van het feest van het ministerie gaat nu ook het kerstdiner eraan. Veel mensen hebben al gereageerd op deze beslissing van de directie. Ze hebben gelijk. Heel wat collega’s voelen zich in de kou gezet. Het kerstdiner is een gelegenheid om informele sociale contacten te onderhouden, elkaar beter te leren kennen, de collegialiteit tussen de diensten te bevorderen. De gewone ambtenaar wordt één keer per jaar in de bloemetjes gezet. Daar wordt nu als eerst de besparingshakbijl in gezet. Als zinnebeeld kan dit tellen.

De afschaffing van het feest betekent een symbolisch startschot voor een rauwe besparingsronde in de openbare diensten. Weet u nog hoe alles begonnen is? Tientallen miljarden overheidssteun gingen zonder tegenprestaties noch echte controle naar de redding van de banken. Het gat dat daarbij navenant in de begroting werd geslagen door de publieke dekking van private risico’s, wordt nu verhaald op de werkende mensen. Op ons dus. De EU dreigt ondertussen met sancties indien het structureel begrotingstekort niet gereduceerd wordt tot 0,5% van het BBP.

Is er iemand die gelooft dat het bij de afschaffing van het kerstdiner gaat blijven?

Ik wens u alvast een vrolijk kerstfeest, maar dan wel bij u thuis.Alternatieve Kerstdiner
Ignace STRAGIER do, 29/11/2012 - 09:32 –

Ik hoor dat sommige directeurs-generaal hun verantwoordelijkheid nemen en voor hun dienst zelf iets (laten) organiseren.

Vanmorgen kregen we in het Zuid-Station een gratis pak spaghetti Napoletana van Panzani. Dat is klaar in 9 minuten staat op de verpakking. Genoeg voor 2 à 3 personen.

Als we nu eens al onze gratis pakken spaghetti bij elkaar gooien .... hebben we een alternatieve Kerstdiner.

Een portie voor 2 à 3 personen.
We kunnen zelfs iemand van de buitendiensten een bord aanbieden.Olijk kerstfeest
Johan MEULEMAN di, 27/11/2012 - 10:57 –

Wat staat ons nog meer te wachten ?!!!
Iedereen droomt van een team, maar nooit zag ik meer verdeeldheid op de werkvloer als de voorbije jaren.
Het aantal depressies neemt toe.
Mensen schieten elkaar in de rug en gaan dan, met een masker op, vrolijk bijeen zitten op het kerstfeest.
Sorry, heb er geen behoefte meer aan.
Het sociale is hier ver weg.
Aan allen prettige feestdagen gewenst “thuis”.Waar is da feestje?
Marc MERSY ma, 26/11/2012 - 15:49 –
nergens meer...Afschaffing kerstdiner
Micheline MERCKAERT ma, 26/11/2012 - 14:23 –

Volledig akkoord Marijn, het zijn de kleine dingen die aangeboden worden aan iedereen die het doen. Het contact tussen het personeel is zo al teruggedrongen sinds we in ons nieuw gebouw gehuisvest zijn. Vooral ook het contact met de collega's van andere diensten en buitendiensten zijn opbouwend. Is dit een stimulans naar een samenhangende FOD of naar een verdeelde FOD ?
Ik ben er zeker van dat er alternatieven te vinden zijn waarmee men meer kan besparen, sociaal is een dergelijke beslissing alleszins niet te noemen.
Hopelijk is de volgende stap niet de afschaffing van de activiteiten van de personeelsvereniging ....Repas de Noël
Béatrice DE SMET ma, 26/11/2012 - 13:46 –

DOMMAGE ! C'est une décision très regrettable, en effet ! J'ai été engagée au 1er février dans notre SPF et je travaille au WTC III à la gare du Nord. Pour moi, c'était donc pratiquement la seule occasion de toute l'année de faire enfin connaissance avec des collègues que je ne rencontre jamais !

J'ose espérer que le choix de faire cette économie était inévitable car comme l'écrit Arnaud, cela risque fort d'être préjudiciable pour la motivation du personnel en 2013 qui s'annonce d'ores et déjà comme une année très dure !

Joyeux Noël à tous !kerstdiner
Luc BAUWENS ma, 26/11/2012 - 13:30 –

Laten wij onze geplaagde voorzitter helpen in zijn zoektocht naar het besparen van eurooootjes. Laten wij dit forum gebruiken om konstruktieve voorstellen te doen.
Mijn voorstel geef een C4 aan onnodige aangeworven externe managers.

Luc Bauwens
TSW MechelenDe la grande décision......
Arnaud MINISINI ma, 26/11/2012 - 12:10 –

Une fois de plus, les éminences grises de notre département ont démontré leurs talents innés de gestionnaire et leur sens profond de la psychologie des relations de travail...

Pour motiver le personnel, souligner le caractère humain du travail, renforcer les relations sociales et bâtir des ponts entre les services, quoi de mieux en effet que de supprimer le dîner de Noël, activité qui, traditionnellement, clôturait une année riche de travail et d'efforts et faisait se rencontrer des collègues des différentes Directions, y compris les services extérieurs, dans un esprit festif, autour d'une bonne table.
Certes, il n'aura échappé à personne que les finances sont en berne et que des efforts s'imposent. Je ne puis toutefois me défaire de l'impression amère que ces efforts se font systématiquement au mépris du "petit" personnel et au détriment d'une convivialité qui agrémentait, naguère, les rapports entre les collègues de notre département.

A n'en pas douter, cette décision de supprimer le repas de Noël contribuera grandement à gonfler à bloc l'esprit de motivation et le dévouement de tout un chacun pour l'année 2013 qui s'annonce..........Kerstdiner
Ignace STRAGIER ma, 26/11/2012 - 11:45 –

De Kerstdiner dat was gezellig en lekker in de Belliardstraat. Het was kleinschalig. Het was iets waar we een gans jaar naar uitkeken. Onze collega's van de keuken prepareerden ons toen een fantastisch Kerstmaal.

Sinds het feest van het ministerie en de Kerstdiner op 1 dag gebracht werd, hebben een paar collega's en ik afgehaakt. We protesteerden zo op onze manier in stilte tegen de gang van zaken.

Wij vieren al jaren een alternatieve Kerstdiner. We nemen een halve dag verlof en reserveren in een restaurant. Daarna doen we een interessante activiteit.

Een paar jaar terug zijn we de Marollen doorgetrokken met pater Wallebert. Dat was confronterend. Pater Wallebert trok met ons op locaties waar je als argeloze burger voorbijloopt.

Wees creatief en organiseer zelf een Kerstdiner. Wij hebben ons de laatste jaren al grâlek geamuseerd.

Wordt vervolgd.afschaffing kerstdiner
Nora VERLINDEN ma, 26/11/2012 - 09:59 -

Ik kan best begrijpen dat er moet bespaart worden maar vind het heel spijtig dat men gewoon de activiteiten zoals ontbijt of receptie afschaffen.

Het is een enige gelegenheid voor de personeelsleden van de buitendiensten om de collega's van andere directies te ontmoeten en die wordt ons ook nog afgenomen.

afschaffing kerstdiner
Lutgarde DE BRUYN ma, 26/11/2012 - 09:37 - mijn collega's, viviane, annick en ikzelf lutgarde vinden het een beetje misplaatst.

Dat er bespaart moet worden, kan ik begrijpen. Besparingen moeten overal gebeuren, niet alleen hier maar ook thuis.

Wat er wel is, er moet bespaard worden op een kerstdiner, maar ondertussen wordt er wel vrolijk voortgedaan met de dineetjes, recepties, aankopen van dure wagens en al die dingen die het licht niet mogen zien. Dat kost toch ook veel!

een schande

Geen kerstdiner
Inge VAN MIEGHEM ma, 26/11/2012 - 09:13 –

Typisch dat de besparingen weeral beginnen bij het gewone 'voetvolk'. Terwijl er op zo veel andere manieren kan bespaard worden. Maar ja, wie zijn wij héGeen kerstdiner!
Ilse MONSECOUR ma, 26/11/2012 - 08:31 –

De vele geruchten zijn dus blijkbaar waar, er komt dus geen kerstdiner.
ik vind dit heel jammer want zoals de mensen hiervoor zeggen, je kan je collega's op een andere manier ontmoeten en bijpraten in een feeststemming. Je ziet elkaar al minder en minder in dit gebouw, buiten vroeger in de Belliardstraat was het helemaal anders. En nu dit...

Het is spijtig dat het atlijd de gewone werkmensen en het personeel zijn die moeten inleveren. Dat er moet bespaard worden daar kan ik zeker mee leven. Maar toch nie altijd op de kap van het personeel.

Als je eens ziet hoeveel diners en etentjes er gegeven worden in de 2 kleinere zaaltjes naast de cafetaria, en dat kost toch ook allemaal geld. Dat ze daar dan eens op besparen want hoeveel mensen van het "gewone" personeel in die zaaltjes al moeten gaan eten zijn, dat zullen er nie veel zijn denk ik. Juist hetzelfde met vergaderingen met broodjes in de cafetaria. Ik kan eerlijk zeggen dat ik op die 11 jaar dat ik bij onze FOD al werk, nog maar 1 keer zoiets mogen doen heb. Dus dat zegt al genoeg eh. Als wij een vergadering of opleiding hebben, moeten wij zelf onze maaltijd voor 's middags voorzien.

Mijn persoonlijke mening is dat er op vele andere dingen kan bespaard worden die zeker niet nodig zijn, behalve van te besparen op andere dingen voor het gewone personeel zoals :
- geen kerstdiner
- geen sinterklaas
- geen paaseitjes
- geen dag meer voor de personeelsvereniging?
- misschien geen eindejaarspremie in december?
....

Er word van alles gezegd maar zo zie je maar hoe deze dingen allemaal leven onder het personeel. En wij daar totaal niks kunnen aan doen! Kijk maar naar de resulaten van de Personeels Enquete...Dat zegt dus genoeg.
En dan moeten wij gemotiveerd zijn om te komen werken terwijl er alleen maar dingen afgeschafd worden en verdwijnen. HEEL JAMMER!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Ook al ben ik niet
Rudi CASTELYNS vr, 23/11/2012 - 15:13 –

Ook al ben ik niet rechtstreeks betrokken partij (dinsdag is mijn inactiviteitsdag), toch kan ik volledig beamen wat Marijn hierover schrijft. Ik ben dit jaar 29 jaar in dienst bij onze FOD en heb dit nooit meegemaakt...elk jaar was er een kerstdiner, vroeger klaargemaakt (en bijzonder lekker) in de Belliardstraat door ons eigen refterpersoneel, daarna buitenhuis als we ons huidig gebouw betrokken.

Na het op 1 dag plaatsen van feest v/d FOD en de kerstdiner kan ik misschien voor 2013 al een verdere besparingsmaatregel aanreiken: de sportdag, de dag v/d duurzame ontwikkeling, het feest v/d FOD en de kerst "receptie" op 1 dag programmeren..

Ik denk niet dat er nog veel personeelsleden van de buitendiensten zich nog zullen verplaatsen naar Brussel nu, uitgezonderd misschien dezen die een medaille ontvangen.Afschaffing kerstdiner
Marijn VAN BELLE vr, 23/11/2012 - 13:42 –

Enkele jaren geleden hadden we in september/oktober een feest van het Ministerie/Fod (met o.a. uitreiking van de eretekens), een dag om je collega’s buiten de werksfeer (dienstreceptie, dienstetentje) te leren kennen. In december hadden we dan het kerstdiner, ook een gelegenheid om de kerstsfeer in het Ministerie/Fod met de collega’s te beleven.

Maar men vond het nodig om deze 2 gebeurtenissen samen te brengen tot maar 1 dag, rond de kerstperiode. We waren niet gelukkig met deze beslissing, maar het was nog te begrijpen.
Indien men nu ook geen kerstdiner meer kan aanbieden aan iedereen, waar gaat het dan nog om ? Deze dag was de gelegenheid om de werksfeer op een andere manier te beleven en iets aan te bieden aan IEDEREEN. Nu men van hogerhand dit niet meer belangrijk vindt, wat verwacht men dan nog van ons ?
Het is begrijpelijk dat men moet besparen, maar was het niet mogelijk om ALLE uitgaven eens serieus te bestuderen. Misschien had men dan wel andere alternatieven gevonden om te besparen ?


Geen opmerkingen:

Een reactie posten