dinsdag 15 januari 2013

De Chinese pralines van Hendrik Bogaert


Dhr. Bogaert heeft voor zijn bedrijf in pralines 7 miljoen overheidssubsidie ontvangen om zijn bedrijf nieuw leven in te blazen en 50 man personeel aan te werven...
Wat stellen wij vast, Dhr. Bogaert heeft zijn pralinenbedrijf verplaatst naar China en heeft geen enkel personeelslid aangeworven! Dus bedankt Vlaamse Overheid voor de 7 miljoen!
En deze mijnheer durft spreken over besparingen!

Zal Kris Peeters de 7 miljoen terugvorderen?



Het relaas:

Naast politicus voor CD&V is staatssecretaris Hendrik Bogaert ook actief als ondernemer. Aanvankelijk was hij actief in de sigarenindustrie via het door zijn grootvader opgerichte bedrijf "Bogaert Cigars". In juni 2007 werd dit bedrijf door Bogaert verkocht aan "Swedish Match", één van de grote spelers op de sigarenmarkt.

Reeds enkele maanden later kondigde de nieuwe eigenaar aan dat hij de Belgische vestiging in Jabbeke zou sluiten wegens overlapping met activiteiten van vestigingen in andere landen.

Ondertussen had Bogaert de plannen opgevat om zich te richten op een andere sector, m.n. de chocolade-industrie en meer bepaald pralines voor de Chinese markt. Aangezien de consumptie van chocolade in die contreien nog eerder beperkt was zag Bogaert groeipotentieel in een dergelijke zaak.

Oorspronkelijk was de bedoeling om zowel een productie-eenheid in Vlaanderen op te richten en ook één in China zelf. In mei 2010 werd dan bekend gemaakt dat de productie-eenheid in Jabbeke werd opgestart en dat het de bedoeling was om op korte termijn een 50-tal arbeidsplaatsen te creëren.

Zie hierover: http://www.focus-wtv.be/nieuws/algemeen/nieuwe-chocoladefabriek-levert-vijftig-nieuwe-jobs-op/article-1194735628261.htm

Nog geen jaar later werd echter reeds medegedeeld dat de productie in Jabbeke werd stilgelegd en dat er bijgevolg nog enkel zou geproduceerd worden in China. Van de voor ogen gehouden bijkomende arbeidsplaatsen was dan ook geen sprake meer.

Zie hierover: http://agripress.be/start/artikel/455094/nl

In oktober 2010 had de GIMV ondertussen 7 miljoen euro geïnvesteerd in het chocoladebedrijf van Bogaert. De GIMV staat voor "Gewestelijke Investeringsmaatschappij voor Vlaanderen" en is een beursgenoteerd bedrijf. 27% van de aandelen zijn echter in handen van de Vlaamse overheid via de "Participatiemaatschappij Vlaanderen". De GIMV is dus geen overheidsbedrijf maar de Vlaamse Overheid is wel een belangrijke mede-eigenaar.

Al dan niet rechtstreeks participeert de Vlaamse Overheid dus mee in het bedrijf van Bogaert. De doelstelling van de Participatiemaatschappij Vlaanderen is echter om te streven naar economische groei en toe te kijken op het maatschappelijk rendement van de projecten.

( http://www.flandersdc.be/nl/diensten/wegwijzers/dienstverleners/participatiemaatschappij-vlaanderenpmvnv )

Is het dan niet cynisch om vast te stellen dat men in de loop van 2010 een productie-eenheid opstart in Jabbeke en men voorspiegelt dat er aldaar een 50- tal arbeidsplaatsen zullen beschikbaar zijn, dat er ondertussen een belangrijke investering van de Vlaamse overheid in de wacht wordt gesleept om verder te kunnen groeien, en dat nog geen jaar later de volledige productie plaatsvindt in China...

Als er overheidsgeld wordt gebruikt om een Vlaams bedrijf te ondersteunen dan mag men toch verwachten dat hier ook arbeidsplaatsen tegenover staan, zeker als men dit oorspronkelijk in het vooruitzicht heeft gesteld.

Is het dan niet verbazingwekkend dat minister-president Kris Peeters gaat laten onderzoeken of de steun aan Bekaert van 16 miljoen euro niet kan teruggevorderd worden omdat men genoodzaakt was om 600 banen te schrappen. Hetgeen overigens in grote mate te wijten is aan het stilvallen van de productie van zonnepanelen wegens het reduceren van de overheidssubsidies op dat vlak.

Bij het bedrijf van een collega-politicus wordt deze bedenking blijkbaar niet gemaakt. Is er hier dan geen sprake van selectieve verontwaardiging ?


Voor de speurneuzen:

http://politiekwatch.blogspot.be/2012/02/de-chinese-pralines-van-hendrik-bogaert.html?m=1

http://www.retaildetail.be/fr/vandaag-in-beeld/item/1418-pralineproducent-eden-chocolates-beoogt-beursnotering-in-china

http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=SM36IT9R%20

http://www.eden-chocolates.com/about_us_e.html

KBO:
EDEN CHOCOLATES NV, KROONDREEF 3 8490 JABBEKE 0891.469.491
EDEN CHOCOLATES HOLDING NV, ESPLANADE 1, BUS 95 1020 BRUSSEL
0829.284.375



2 opmerkingen:

  1. Niet helemaal akkoord, met halve waarheden kan je vanalles in vraagstellen, maar de kans is groot dat je erop afgerekend wordt.

    Een investering van 7 miljoen door de GIMV is geen subsidie van 7 miljoen.

    Blijft natuurlijk bedenkelijk maar toch....

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Juridisch noemt steun aan bedrijven al lang niet meer 'subsidies'.
      Subsidies als dus danig mag in de regel immers niet meer van Europa.
      In de praktijk wordt het in plaats daarvan 'steun voor opleiding van personeel', of investering of participatie in kapitaal (zoals hier) of kapitaalsverhoging...
      Zie bijv. ook Dexia
      What's in a name?

      Verwijderen